zaproszenie Mistrzowie Menu

 

Takiego wydarzenia jeszcze nie było: 55 muzyków Orkiestry Wieniawa zagra koncert, w rytm którego… mistrzowie kuchni będą tworzyć swoje kulinarne dzieła. Całość składa się na wyjątkową multimedialną opowieść. Świadkami tego niezwykłego widowiska audio-wizualnego będą uczestnicy 25. Targów HORECA®/ GASTROFOOD®/ ENOEXPO®, które odbędą się w dniach 15-17 listopada 2017 roku w EXPO Kraków

 

Mistrzowie Menu

 

Organizatorzy postanowili uczynić głównymi bohaterami jubileuszowej edycji Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA® ludzi, którzy tworzą tę branżę, kreują trendy i powodują, że przygotowywane potrawy stają się dziełami sztuki. To właśnie im dedykowana jest Kuchnia Mistrzów, a także niecodzienne wydarzenie - koncert „Mistrzowie Menu”, który odbędzie się 15.11.2017 o godz. 16.00 w EXPO Kraków. Koncert wyjątkowy, w którym swoją wirtuozerię zaprezentuje Orkiestra Wieniawa pod batutą Jarosława Ignaszaka oraz szefowie kuchni z Krakowskiej Szkoły Restauratorów: Michał Cienki (Młody Talent 2017 Gault&Millau Polska) i mistrz Paweł Wojtyga. W rytm taktów utworu „Menu for wind band” Carlosa Pellicera wykonanego po raz drugi w Polsce przez 55 muzyków, szefowie kuchni będą tworzyć swoje kulinarne arcydzieła. Koncert dodatkowo wzbogaci multimedialna opowieść, na którą składają się wypowiedzi wybitnych szefów kuchni: Adama Chrząstowskiego, Rafała Targosza, Miłosza Kowalskiego, Marcina Filipkiewicza i Marcina (Makiato) Wójciaka o początkach swojej przygody z branżą HORECA, pokonywaniu przeciwności losu oraz dwudziestopięcioletniej historii jednego z najważniejszych w Polsce targowych spotkań branży gastronomicznej i hotelarskiej – targach HORECA®.

 

Targi HORECA® nadają rytm branży

 

Wyjątkowy koncert orkiestry Wieniawa wraz z prezentacją multimedialną to niejedyny projekt specjalny, przygotowany przez organizatorów w związku z 25. edycją Targów HORECA®. Do udziału w kolejnym zaprosili Piotra Grymka, kompozytora młodego pokolenia, który w 2017 roku został laureatem I-go stopnia konkursu „Projekt 30/90” organizowanego przez markę Wyborowa i Radzimira Dębskiego. Producent muzyczny podjął się wyjątkowego zadania – stworzenia unikatowej kompozycji dźwięków związanych z szeroko pojętą pracą w gastronomii i hotelarstwie. Utwór będzie kompilacją odgłosów mielonej kawy, pracującego ekspresu, wyciskanego soku, otwieranej butelki z gazowaną wodą mineralną, wina, maszyn AGD, zmywarki do naczyń, systemów informatycznych, przesuwanych drzwi samochodu dostawczego używanego w gastronomii itd. Jednym słowem wszystkich tych odgłosów, które otaczają Wystawców w codziennej pracy, a które zebrane i skomponowane przez Grymka stworzą niecodzienną kompozycję. Będzie ona ścieżką dźwiękową do filmu podsumowującego Targi HORECA®/GASTROFOOD®/ENOEXPO® 2017.

 

Wirtuozi (od) Kuchni

 

„Wirtuozi Kuchni” to temat przewodni tegorocznej Kuchni Mistrzów, podczas której najlepsi w Polsce szefowie kuchni i kucharze podzielą się wiedzą i zaprezentują najnowsze trendy w gastronomii. Wraz z Aleksandrem Baronem będzie można poznać zastosowanie kiszonek w nowoczesnej kuchni polskiej. Dowiemy się, z czym można łączyć tego rodzaju produkty i co – oprócz ogórków i grzybków – można dodać do tatara. Co więcej, Aleksander Baron zdradzi tajniki przygotowania koktajli z wykorzystaniem kiszonek. Z kolei Wojciech Harapkiewicz, Waldemar Hołówka, Janusz Pyra i Krzysztof Gawlik zabiorą nas w historyczną podróż przygotowywania potraw z dziczyzny, ale w zupełnie nowej odsłonie. Wiedzę tę warto uzupełnić o warsztaty prowadzone przez Janusza Fica, który opowie, jakie wina najlepiej pasują do kuchni polskiej. Po tak wielkiej uczcie wiedzy Marcin Makiato Wójciak z Galerii Tortów Artystycznych w Krakowie, barman i jeden z najbardziej utytułowanych baristów w Polsce (m.in Wicemistrz Świata Coffee In Good Spirits 2013) wprowadzi nas w świat deserów przygotowanych na bazie kawy – w ramach coffee pairingu.

 

Wykwintna rywalizacja

 

Już po raz siódmy Targom HORECA® towarzyszyć będzie Krakowski Bieg Kelnerów. Obok konkurencji wymagających wielkiego kunsztu i wiedzy przy nakrywaniu do stołu czy biegu z jajkiem na 100 m po terenie EXPO, podjęta zostanie próba bicia Rekordu Guinnessa w kategorii „Najwięcej kieliszków do wina trzymanych w dłoni jednocześnie”. Dotychczasowy oficjalny rekord należy do przedstawiciela Filipin i wynosi 39 sztuk.

 

Również najlepsi polscy bariści zmierzą się w tym czasie ze sobą podczas Mistrzostw Polski CUP TASTERS 2018. W trakcie tych zawodów wyłoniony zostanie najlepszy kiper, którego umiejętności, dokładność w rozróżnianiu smaków i aromatów oraz szybkość określania kaw segmentu Speciality wyróżni na tle pozostałych uczestników tych zmagań. Zwycięzca otrzyma tytuł Mistrza Polski Cup Tasters, co wiąże się z reprezentowaniem Polski podczas Mistrzostw Świata Cup Tasters.

 

Mistrzowie zarządzania

 

Na czym polega metoda 4 noży? Jak nowocześnie zarządzać kosztami? Czy hotele powinny płacić za prawa autorskie? Jak kierować zespołem i ograniczyć rotację pracowników? Z jakich źródeł pozyskiwać dotacje na szkolenia, inwestycję i marketing w hotelach i restauracjach? Czym jest projekt inwestycyjny w systemie „condo”? Między innymi na te pytania znajdą odpowiedź uczestnicy warsztatów, organizowanych w ramach Akademii HORECA®. Najlepsi specjaliści zarządzania podzielą się swoim przepisem na perfekcyjnie funkcjonujący biznes.

 

O winie przy winie, czyli ENOEXPO® 2017

 

Równocześnie z Targami HORECA® co roku odbywają się Międzynarodowe Targi Wina w Krakowie ENOEXPO®. Dzięki takiemu połączeniu producenci i importerzy wina mają doskonałą okazję, by zaprezentować ofertę odbiorcom z sektora HoReCa i znaleźć dystrybutora na prężnie rozwijającym się rynku. To jedyna tego typu impreza w Polsce, która pod jednym dachem gromadzi tak wielu przedstawicieli branży winiarskiej. W ramach Akademii ENOEXPO® zorganizowane zostaną prelekcje oraz spotkania z wybitnymi sommelierami. Wiedzą z uczestnikami Targów podzieli się m.in. Elizabeth Gabay MW, jedna z największych znawczyń win różowych na świecie, przewodnicząca jury w konkursie International Rosé Championschip, która poprowadzi master class z wyborem win różowych, wyróżnionych medalami podczas konkursu w maju 2017 roku. W programie Targów znalazły się również liczne degustacje win z różnych regionów Polski oraz z południa Włoch – kraju partnerskiego tegorocznej edycji. Nieodłącznym elementem Międzynarodowych Targów Wina w Krakowie ENOEXPO®jest pasjonująca rywalizacja w konkursie winiarskim, w którym każdego roku bierze udział kilkudziesięciu producentów z całego świata. Medal Targów ENOEXPO® jest prestiżowym znakiem jakości, świadczącym o wyjątkowych walorach smakowych trunku i pomagającym winom odnieść komercyjny sukces.

 

Wysoki kunszt i wirtuozeria – te określenia najlepiej oddają charakter tegorocznych Targów HORECA®/ GASTROFOOD®/ ENOEXPO®, które odbędą się w dniach 15-17 listopada 2017 roku w EXPO Kraków. W jednym miejscu i czasie spotkają się wybitne postacie ze świata gastronomii, hotelarstwa, a także winiarstwa. Z pełnym przekonaniem można powiedzieć, że będzie to nie tylko Wystawa, na której znajdziemy najnowsze urządzenia i technologie, ale także – a może przede wszystkim! – będziemy obcować ze sztuką kulinarną, reprezentowaną przez najlepszych mistrzów branży gastronomicznej.  

 

25. Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA®

16. Targi Artykułów Spożywczych i Napojów dla Gastronomii GASTROFOOD®

15. Międzynarodowe Targi Wina w Krakowie ENOEXPO®

15-17 listopada 2017 r., EXPO Kraków, ul. Galicyjska 9

 

POLECANE REJSY WYCIECZKOWE NA JESIEŃ 2017

rejsy

Rejsy wycieczkowe stały się obecnie jednym z najmodniejszych sposobów podróżowania i poznawania urokliwych zakątków świata. To idealne połączenie zwiedzania ciekawych miejsc z aktywnym wypoczynkiem oraz relaksem. Na pokładzie statku pasażerskiego turysta może liczyć na pełny komfort – czekają na niego miła obsługa, restauracje, bary, spa itp . Biura podróży polecają rejsy m.in. po Morzu Śródziemnym, na Majorkę i Sardynię, Wyspy Kanaryjskie czy po fiordach Norwegii.   Czytaj więcej >

NAJPOPULARNIEJSZE KIERUNKI ALL INCLUSIVE NA JESIEŃ 2017

rodos

Złota Polska jesień ze słońcem i ciepłymi temperaturami trwa krótko. Dla tych wszystkich, którzy chcieliby zasmakować lata w jesienny czas, uniknąć tłumów, jakie towarzyszą porze wakacyjnej, i nie wydać zbyt dużo – pozostają jesienne wojaże all inclusive
Planujesz jesienne wakacje? Wybierz all inclusive!
Czytaj więcej >

Artykuły wybrane losowo

Szmaragdowa Irlandia

ROBERT PAWEŁEK

 

Ta zielona wyspa potrafi zauroczyć nawet najbardziej wybrednych obieżyświatów. Wspaniałe ślady celtyckiej kultury sąsiadują na niej z pozostałościami po czasach wczesnochrześcijańskich. Nieodłączną częścią tutejszego krajobrazu rozległych równin i skalistych urwisk są tajemnicze dolmeny i kamienne rzeźbione krzyże. Możemy tu znaleźć fabrykę słynnego piwa Guinness i puby tętniące życiem do białego rana oraz zwiedzić Dublin pod rękę z bohaterem powieści Jamesa Joyce’a Ulisses. To właśnie osobliwe połączenie teraźniejszości z przeszłością oraz sympatyczni i otwarci mieszkańcy stanowią o uroku Irlandii.

FOT. TOURISM IRELAND

Po irlandzku nazwa tego europejskiego państwa brzmi Éire. Dziś zajmuje ono większą część drugiej pod względem wielkości wyspy archipelagu Wysp Brytyjskich, współdzieląc jej terytorium ze Zjednoczonym Królestwem Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej. W godle państwowym na niebieskim tle znajduje się złota harfa Briana Śmiałego, króla panującego na tych ziemiach na początku XI w. Najpopularniejszym symbolem kraju jest jednak trójlistna koniczyna (ang. shamrock), którą Irlandczycy noszą przypiętą do ubrania w dniu swojego patrona św. Patryka, 17 marca.

Więcej…

Pod czeskim niebem

KATARZYNA BYRTEK
<< Ten kraj serdecznych ludzi, gdzie przepyszne piwo leje się strumieniami od południa do późnej nocy, słynie przede wszystkim ze swojej stolicy, nazywanej Miastem Stu Wież i Złotą Pragą, obowiązkowego przystanku w podróży dla turystów przyjeżdżających do niego z całego świata – od Japonii przez Rosję po państwa Ameryki Południowej. Znajdziemy w nim jednak także wiele romantycznych zabytkowych zamków i dobrze zachowanych wiekowych miasteczek czy też idealne tereny do aktywnego wypoczynku. Dlatego warto zostać na czeskiej ziemi tak długo, jak to tylko możliwe. >>

Czechy jako kierunek wyjazdowy są atrakcyjne przez cały rok. Wiosna to najlepszy czas na wizytę w Pradze, gdzie przed sezonem noclegi bywają tańsze, a po moście Karola przechadza się dwa razy mniej przyjezdnych. Latem nie będą się tu nudzić amatorzy turystyki rowerowej, wodnej czy pieszej oraz miłośnicy festiwali muzycznych (np. Colours of Ostrava), teatralnych czy wreszcie historycznych, które organizuje się na licznych zamkach. Na jesieni można wziąć udział w winobraniu w jednym z morawskich miasteczek, a zimą zapakować narty zjazdowe lub popularne tutaj biegówki i wybrać się do górskiego Harrachova czy Pecu pod Śnieżką. Jedno jest pewne – piwo i knedliki z gulaszem smakują u naszych sąsiadów tak samo dobrze przez 365 dni w roku.

Więcej…

Za każdym razem inne Zjednoczone Emiraty Arabskie

Dubai.jpg

Najwyższy obecnie budynek na świecie – 830-metrowy Burdż Chali

©MATERIAŁY PRASOWE EMIRATES

 

Katarzyna Kałuża

Marcin Lewandowski

www.Travel-Bidder.com

 

O mieście, które wyłoniło się z piasków pustyni, słyszeliśmy bardzo wiele. Niewątpliwie nie ma w tym przypadku znaczenia, czy Dubaj kogoś fascynuje, czy raczej jest mu obojętny – wszystkich bez wyjątku wprawia w osłupienie fakt, że jego monumentalna zabudowa powstała w tak zaskakującym tempie. Sam słynny wieżowiec Burdż Chalifa (Burj Khalifa, niemal 830 m wysokości) urósł jak na drożdżach, otwarto go już w 6 lat po rozpoczęciu prac w 2004 r. W końcu nadszedł ten niesamowity moment i wyruszyliśmy z wizytą do niezmiernie interesujących Zjednoczonych Emiratów Arabskich (ZEA). 

Więcej…