zaproszenie Mistrzowie Menu

 

Takiego wydarzenia jeszcze nie było: 55 muzyków Orkiestry Wieniawa zagra koncert, w rytm którego… mistrzowie kuchni będą tworzyć swoje kulinarne dzieła. Całość składa się na wyjątkową multimedialną opowieść. Świadkami tego niezwykłego widowiska audio-wizualnego będą uczestnicy 25. Targów HORECA®/ GASTROFOOD®/ ENOEXPO®, które odbędą się w dniach 15-17 listopada 2017 roku w EXPO Kraków

 

Mistrzowie Menu

 

Organizatorzy postanowili uczynić głównymi bohaterami jubileuszowej edycji Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA® ludzi, którzy tworzą tę branżę, kreują trendy i powodują, że przygotowywane potrawy stają się dziełami sztuki. To właśnie im dedykowana jest Kuchnia Mistrzów, a także niecodzienne wydarzenie - koncert „Mistrzowie Menu”, który odbędzie się 15.11.2017 o godz. 16.00 w EXPO Kraków. Koncert wyjątkowy, w którym swoją wirtuozerię zaprezentuje Orkiestra Wieniawa pod batutą Jarosława Ignaszaka oraz szefowie kuchni z Krakowskiej Szkoły Restauratorów: Michał Cienki (Młody Talent 2017 Gault&Millau Polska) i mistrz Paweł Wojtyga. W rytm taktów utworu „Menu for wind band” Carlosa Pellicera wykonanego po raz drugi w Polsce przez 55 muzyków, szefowie kuchni będą tworzyć swoje kulinarne arcydzieła. Koncert dodatkowo wzbogaci multimedialna opowieść, na którą składają się wypowiedzi wybitnych szefów kuchni: Adama Chrząstowskiego, Rafała Targosza, Miłosza Kowalskiego, Marcina Filipkiewicza i Marcina (Makiato) Wójciaka o początkach swojej przygody z branżą HORECA, pokonywaniu przeciwności losu oraz dwudziestopięcioletniej historii jednego z najważniejszych w Polsce targowych spotkań branży gastronomicznej i hotelarskiej – targach HORECA®.

 

Targi HORECA® nadają rytm branży

 

Wyjątkowy koncert orkiestry Wieniawa wraz z prezentacją multimedialną to niejedyny projekt specjalny, przygotowany przez organizatorów w związku z 25. edycją Targów HORECA®. Do udziału w kolejnym zaprosili Piotra Grymka, kompozytora młodego pokolenia, który w 2017 roku został laureatem I-go stopnia konkursu „Projekt 30/90” organizowanego przez markę Wyborowa i Radzimira Dębskiego. Producent muzyczny podjął się wyjątkowego zadania – stworzenia unikatowej kompozycji dźwięków związanych z szeroko pojętą pracą w gastronomii i hotelarstwie. Utwór będzie kompilacją odgłosów mielonej kawy, pracującego ekspresu, wyciskanego soku, otwieranej butelki z gazowaną wodą mineralną, wina, maszyn AGD, zmywarki do naczyń, systemów informatycznych, przesuwanych drzwi samochodu dostawczego używanego w gastronomii itd. Jednym słowem wszystkich tych odgłosów, które otaczają Wystawców w codziennej pracy, a które zebrane i skomponowane przez Grymka stworzą niecodzienną kompozycję. Będzie ona ścieżką dźwiękową do filmu podsumowującego Targi HORECA®/GASTROFOOD®/ENOEXPO® 2017.

 

Wirtuozi (od) Kuchni

 

„Wirtuozi Kuchni” to temat przewodni tegorocznej Kuchni Mistrzów, podczas której najlepsi w Polsce szefowie kuchni i kucharze podzielą się wiedzą i zaprezentują najnowsze trendy w gastronomii. Wraz z Aleksandrem Baronem będzie można poznać zastosowanie kiszonek w nowoczesnej kuchni polskiej. Dowiemy się, z czym można łączyć tego rodzaju produkty i co – oprócz ogórków i grzybków – można dodać do tatara. Co więcej, Aleksander Baron zdradzi tajniki przygotowania koktajli z wykorzystaniem kiszonek. Z kolei Wojciech Harapkiewicz, Waldemar Hołówka, Janusz Pyra i Krzysztof Gawlik zabiorą nas w historyczną podróż przygotowywania potraw z dziczyzny, ale w zupełnie nowej odsłonie. Wiedzę tę warto uzupełnić o warsztaty prowadzone przez Janusza Fica, który opowie, jakie wina najlepiej pasują do kuchni polskiej. Po tak wielkiej uczcie wiedzy Marcin Makiato Wójciak z Galerii Tortów Artystycznych w Krakowie, barman i jeden z najbardziej utytułowanych baristów w Polsce (m.in Wicemistrz Świata Coffee In Good Spirits 2013) wprowadzi nas w świat deserów przygotowanych na bazie kawy – w ramach coffee pairingu.

 

Wykwintna rywalizacja

 

Już po raz siódmy Targom HORECA® towarzyszyć będzie Krakowski Bieg Kelnerów. Obok konkurencji wymagających wielkiego kunsztu i wiedzy przy nakrywaniu do stołu czy biegu z jajkiem na 100 m po terenie EXPO, podjęta zostanie próba bicia Rekordu Guinnessa w kategorii „Najwięcej kieliszków do wina trzymanych w dłoni jednocześnie”. Dotychczasowy oficjalny rekord należy do przedstawiciela Filipin i wynosi 39 sztuk.

 

Również najlepsi polscy bariści zmierzą się w tym czasie ze sobą podczas Mistrzostw Polski CUP TASTERS 2018. W trakcie tych zawodów wyłoniony zostanie najlepszy kiper, którego umiejętności, dokładność w rozróżnianiu smaków i aromatów oraz szybkość określania kaw segmentu Speciality wyróżni na tle pozostałych uczestników tych zmagań. Zwycięzca otrzyma tytuł Mistrza Polski Cup Tasters, co wiąże się z reprezentowaniem Polski podczas Mistrzostw Świata Cup Tasters.

 

Mistrzowie zarządzania

 

Na czym polega metoda 4 noży? Jak nowocześnie zarządzać kosztami? Czy hotele powinny płacić za prawa autorskie? Jak kierować zespołem i ograniczyć rotację pracowników? Z jakich źródeł pozyskiwać dotacje na szkolenia, inwestycję i marketing w hotelach i restauracjach? Czym jest projekt inwestycyjny w systemie „condo”? Między innymi na te pytania znajdą odpowiedź uczestnicy warsztatów, organizowanych w ramach Akademii HORECA®. Najlepsi specjaliści zarządzania podzielą się swoim przepisem na perfekcyjnie funkcjonujący biznes.

 

O winie przy winie, czyli ENOEXPO® 2017

 

Równocześnie z Targami HORECA® co roku odbywają się Międzynarodowe Targi Wina w Krakowie ENOEXPO®. Dzięki takiemu połączeniu producenci i importerzy wina mają doskonałą okazję, by zaprezentować ofertę odbiorcom z sektora HoReCa i znaleźć dystrybutora na prężnie rozwijającym się rynku. To jedyna tego typu impreza w Polsce, która pod jednym dachem gromadzi tak wielu przedstawicieli branży winiarskiej. W ramach Akademii ENOEXPO® zorganizowane zostaną prelekcje oraz spotkania z wybitnymi sommelierami. Wiedzą z uczestnikami Targów podzieli się m.in. Elizabeth Gabay MW, jedna z największych znawczyń win różowych na świecie, przewodnicząca jury w konkursie International Rosé Championschip, która poprowadzi master class z wyborem win różowych, wyróżnionych medalami podczas konkursu w maju 2017 roku. W programie Targów znalazły się również liczne degustacje win z różnych regionów Polski oraz z południa Włoch – kraju partnerskiego tegorocznej edycji. Nieodłącznym elementem Międzynarodowych Targów Wina w Krakowie ENOEXPO®jest pasjonująca rywalizacja w konkursie winiarskim, w którym każdego roku bierze udział kilkudziesięciu producentów z całego świata. Medal Targów ENOEXPO® jest prestiżowym znakiem jakości, świadczącym o wyjątkowych walorach smakowych trunku i pomagającym winom odnieść komercyjny sukces.

 

Wysoki kunszt i wirtuozeria – te określenia najlepiej oddają charakter tegorocznych Targów HORECA®/ GASTROFOOD®/ ENOEXPO®, które odbędą się w dniach 15-17 listopada 2017 roku w EXPO Kraków. W jednym miejscu i czasie spotkają się wybitne postacie ze świata gastronomii, hotelarstwa, a także winiarstwa. Z pełnym przekonaniem można powiedzieć, że będzie to nie tylko Wystawa, na której znajdziemy najnowsze urządzenia i technologie, ale także – a może przede wszystkim! – będziemy obcować ze sztuką kulinarną, reprezentowaną przez najlepszych mistrzów branży gastronomicznej.  

 

25. Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA®

16. Targi Artykułów Spożywczych i Napojów dla Gastronomii GASTROFOOD®

15. Międzynarodowe Targi Wina w Krakowie ENOEXPO®

15-17 listopada 2017 r., EXPO Kraków, ul. Galicyjska 9

 

Najlepsze miejsca na ferie zimowe

Salzburg2

Ferie zimowe już tuż, tuż… Ich dobre zaplanowanie to gwarancja udanego i niezapomnianego wypoczynku. Biura podróży oferują wiele atrakcyjnych miejsc, bardzo często po okazyjnej cenie. Czytaj więcej >

Najlepsze miejsca na imprezy karnawałowe

nicea

Karnawał zbliża się wielkimi krokami, a więc miłośnicy gorących rytmów i zabawy do białego rana powinni już zacząć planować swoje karnawałowe szaleństwa Myśląc o najlepszym miejscu na karnawałową zabawę, punktem pierwszym będzie – oczywiście – Rio de Janerio w Brazylii. Czytaj więcej >

Najciekawsze jarmarki świąteczne

Fotolia 129825311 M

Jarmarki bożonarodzeniowe pojawiają się w wielu miastach w okresie adwentu – korzenie tej tradycji sięgają średniowiecza. Na czas świąteczny miejskie rynki oraz place przemieniają się w urokliwe, bajkowe krainy. Stragany uginają się pod ciężarem przeróżnych dekoracji, smakołyków i grzanego wina. Czytaj więcej >

Egzotyczne kierunki gwarantujące słońce

Dubaj Marina

Dni są coraz krótsze, a co za tym idzie coraz mniej słońca. Do tego spada temperatura powietrza, często pada deszcz i niekiedy śnieg. Nieubłaganie nadeszła jesień. Miłośnicy słońca i wysokich temperatur z nostalgią wspominają lato. A może tak zabezpieczyć się przed niedoborem słońca, na który cierpimy jesienią oraz zimą, i wybrać się na wycieczkę do pięknego, egzotycznego zakątka? Czytaj więcej >

Artykuły wybrane losowo

Hakuna matata – Kenia dla każdego

1212_Segera_MP2_3255_HDR.jpg

Sanktuarium dzikiej przyrody Segera Retreat w sercu płaskowyżu Laikipia

©AFRICA LINE ADVENTURE

 

Karolina Sypniewska-Wida 

www.karolinasypniewska.pl


Kto na safari wybiera się do Kenii, może mieć pewność, że czekają go najlepsze warunki do obserwowania dzikich zwierząt oraz podziwiania gigantycznych przestrzeni i krajobrazów niczym z najpiękniejszych snów. Przy okazji pozna też afrykańskie ludy i dowie się, że Masajowie uważają się za właścicieli wszystkich krów na ziemi, język żyrafy mierzy prawie pół metra, z drzewa kiełbasianego (kigelii afrykańskiej) robi się piwo, a zebra jest czarna w białe paski. Co więcej, pod względem infrastruktury turystycznej to państwo należy do najbardziej rozwiniętych w Afryce. To prawda, że turyści z całego świata przybywający każdego roku w ogromnej liczbie na ten fascynujący kontynent zmienili na dobre obraz dzisiejszego Czarnego Lądu, ale odwiedziny w objętych ochroną parkach narodowych i rezerwatach przyrody w dalszym ciągu są jedyną w swoim rodzaju atrakcją.

Więcej…

Słodkie życie w Kalabrii

MARZENA PAWŁOWICZ

 

Jeśli zdecydujemy się na podróż na słoneczny południowy kraniec Włoch, będziemy czuć się na miejscu jak prawdziwi odkrywcy. W Kalabrii można delektować się pełnym relaksem nad ciepłym Morzem Tyrreńskim, odpoczynkiem na pięknych plażach, uprawianiem sportów wodnych, bogatą przyrodą, wspaniałymi zabytkami, przepyszną kuchnią i słynnym, przyjemnym dolce vita, czyli „słodkim życiem”.

Więcej…

Słowackie perły – góry i gorące źródła

ROBERT PAWEŁEK

 

Aby posiedzieć w naturalnym gorącym jacuzzi, nie musimy wybierać się aż do Vichy czy Baden-Baden. Termalny raj leży tuż za miedzą – na Słowacji. Natura hojnie obdarowała ten niewielki kraj, w którym doliczono się około 1300 gorących źródeł z wodą mineralną. U naszych południowych sąsiadów mamy do wyboru 23 uzdrowiska wyposażone w aquaparki, kąpieliska, termy i hotelowe SPA. Niektórzy żartują więc, że słowackie morze znajduje się pod ziemią. Słowacja to jednak nie tylko gorące źródła, ale także piękne góry z nowoczesnymi ośrodkami narciarskimi, które co roku poszerzają swoją ofertę i rozbudowują infrastrukturę. Ten kraj jest prawdziwym rajem dla miłośników białego szaleństwa. Mogą oni tutaj przeżyć zimą niezapomnianą przygodę – połączyć jazdę na nartach z relaksem w wodach termalnych.

Więcej…