Rekordowa liczba 11 zespołów z całego kraju przystąpiła do rywalizacji w ramach IV Mistrzostw Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra 2018. Na gości i sympatyków smacznej kuchni w Hotelu Atut**** w Licheniu czekały popisy kulinarne na najwyższym poziomie oraz wykwintne dania z jesiotrem i kawiorem w rolach głównych. W tym roku nagroda główna powędrowała do Hotelu Restauracji Piano Lublin w składzie Piotr Huszcz oraz Radosław Kosiorek. Przystawka i danie główne w ich wykonaniu najbardziej zachwyciły jurorów.

Organizatorzy wyselekcjonowali aż 12 dwuosobowych zespołów spośród 24 zgłoszeń z całego kraju, z czego do rywalizacji przystąpiło 11 ekip. W konkursie swoje umiejętności zaprezentowali wybitni reprezentanci hoteli oraz restauracji, którzy mieli półtorej godziny na przygotowanie przystawki oraz dania z jesiotrem i kawiorem. W całodniowej rywalizacji wzięli udział: Air Port Hotel Okęcie Warszawa, Hampton by Hilton Lublin, Fabryka Wełny Pabianice, Hotel Grand Lubicz Uzdrowisko Ustka, Hotel Restauracja Piano Lublin, Hotel Słoneczny Młyn Bydgoszcz, Restauracja „Pod Jesiotrem” Zdziersk koło Łabiszyna, „Dworzysko” Szczawno – Zdrój, 1911 Cafe & Restaurant Sopot, Restauracja Roda Tokary, Rezydencja Gubałówka Kościelisko oraz Smaczna Dieta Gorzów Wielkopolski.

Już na etapie samych zgłoszeń mieliśmy bardzo twardy orzech do zgryzienia. Dlatego zdecydowaliśmy się rozszerzyć grono zakwalifikowanych zespołów i zaprosić do Hotelu Atut aż 12 drużyn. W porównaniu do ubiegłorocznej decyzji, wprowadziliśmy subtelną zmianę. Uczestnicy zamiast deseru, musieli przygotować pyszną przystawkę. Jesiotr dla każdego kucharza stanowi prawdziwe wyzwanie, dlatego poziom konkursu był bardzo wysoki – powiedział Adam Dmyterko, członek jury i szef kuchni restauracji Pergola w Kołobrzegu.

Jury, w skład którego weszli m.in. Jarzy Pasikowski, Tomasz Jakubiak i Adam Dmyterko, doceniło potrawę zaserwowaną przez reprezentantów Hotelu Restauracji Piano Lublin (przystawka: mus z jesiotra z ciastem filo, olejem estragonowym, kawiorem, remoulade z rzepaku, kolendra, szczaw;danie główne: jesiotr z patelni, ziołowa kruszonka, kolendrowy sernik z koziego sera z glazurowanym burakiem, sosem maślanym, selerem, ziemniakami i chrzanem. Na drugiej pozycji uplasowali się Tomasz Woźniak i Daniel Paś – Hotel Fabryka Wełny Pabianice (przystawka: wędzony jesiotr, kawior, rukiew wodna i rzodkiewka;danie główne: jesiotr, pęczak, puree por-cebula, brukiew z sosem nantua), a na trzeciej Łukasz Jędrzejewski oraz Krzysztof Topór-Jasica z Restauracji Gubałówka w Kościelisku (przystawka: jesiotr wędzony, kawior z jesiotra, foie gras, zielony ogórek, figa oraz found chef skorupiaki; danie główne: polędwica z jesiotra, puree z groszku, kaszanka, boczniak królewski oraz found chef skorupiaki).

Okolice Konina są znane z największych hodowli jesiotra w Polsce. Celem organizatorów mistrzostw jest ekspozycja pozytywnych skojarzeń związanych z królewską rybą, która ze względu na brak ości oraz wartości odżywcze w przeszłości królowała na dworskich stołach.

Jesiotr to bardzo wymagająca ryba, którą trzeba w umiejętny sposób przygotować. Można go łatwo zepsuć, wymaga odpowiedniej obróbki kulinarnej. To bardzo szlachetna ryba, której wartości odżywcze staramy się przybliżać poprzez organizację mistrzostw – dodał Jerzy Pasikowski, przewodniczący jury. Gościem specjalnym wydarzenia była najpiękniejsza kobieta polskiej kuchni Ewa Wachowicz. – Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona, ponieważ degustacja zaserwowanych dań była prawdziwą rozkoszą dla podniebienia. Jesiotr to ryba, która zdecydowanie zasługuje na szczególne uznanie, a kucharze, którzy podjęli wyzwanie, to prawdziwa kulinarna elita. Wyłonienie zwycięzców nie było wcale łatwe – dodała Ewa Wachowicz, będąca przewodniczącą jury VIP, które także wyróżniło Hotel Restauracji Piano Lublin.

Podczas Weekendu Kulinarnego w Hotelu Atut**** nie zabrakło dodatkowych atrakcji dla przybyłych gości i uczestników. Wydarzenie wpisuje się w Program Operacyjny „Rybactwo i Morze” na lata 2014-2020 (PO RYBY 2014-2020), który rozwija polskie rybactwo. Mistrza kraju w potrawach i kawiorze z jesiotra wyłoniono podczas uroczystej, wieczornej gali. Impreza po raz pierwszy otrzymała nominację do Kulinarnego Pucharu Polski.

 

 

Najlepsze miejsca na długi weekend na przełomie maja i czerwca

Na przełomie maja i czerwca czeka na nas kolejny długi weekend – Boże Ciało w tym roku wypada 31 maja. Jeden dzień wolnego pozwoli na cztery dni wypoczynku.

Czytaj Więcej >>

Najlepsze pomysły na wyjazd rodzinny z okazji Dnia Dziecka

Wkrótce Międzynarodowy Dzień Dziecka. Wielu rodziców zastanawia się, w jaki sposób spędzić ten szczególny dzień ze swoimi pociechami, aby przyniósł jak najwięcej radości i pozostawił przyjemne wspomnienia. Możliwości na uczczenie tego święta jest naprawdę wiele. 

Czytaj Więcej >>

Najciekawsze pomysły na Majówkę

Już w marcu zaczynamy zastanawiać się, jak, a przede wszystkim, gdzie spędzimy Majówkę. W tym roku 1 maja wypada we wtorek, dodając do tego dwa weekendy plus 3 dni urlopu – szykuje się aż niemal 10 dni wypoczynku!  Czytaj więcej >

Najlepsze wiosenne wyjazdy typu city break

City break to alternatywna opcja dla tych wszystkich, którzy nie mają czasu wybrać się na dłuższy wypoczynek. Obejmuje ona wyjazdy weekendowe do najciekawszych miejsc w Europie. Krótkoterminowa wycieczka pozwala na wypoczynek oraz zapoznanie się z kulturą i kuchnią danego regionu.  Czytaj więcej >

Artykuły wybrane losowo

WYSPIARSKA HISZPANIA, czyli recepta na wakacje pełne wrażeń

WOJCIECH KUDER

 

Hiszpańskie wyspy to kraina słońca, wiecznej wiosny i niebiańskich plaż, wina o nieskazitelnym smaku i wyśmienitych potraw opartych na owocach morza i rybach, aromatycznych przyprawach oraz warzywach. Są one prawdziwym rajem dla turystów, żeglarzy i golfistów, ojczyzną słodkich pomarańczy, jak również ludzi, którzy swoim optymizmem i radością życia potrafią zarazić każdego. To także wymarzone miejsce dla plażowiczów i miłośników nurkowania, amatorów górskiej wspinaczki oraz spragnionych wrażeń wędkarzy. Hiszpańskie wyspy przyciągają wszystkich tych, którzy kochają beztroski wypoczynek oraz szaloną zabawę.

Więcej…

Wenezuela – świat piękna

salto_angel_en_alta.jpg

Najwyższy na świecie wodospad Salto Ángel spływa z Auyantepui

© HOVER TOURS

 

Karolina Sypniewska-Wida

www.karolinasypniewska.pl

 

Niezmiernie barwna Wenezuela zaskakuje różnorodnością. Zdobędziemy w niej potężne andyjskie szczyty, zrelaksujemy się na rajskiej karaibskiej plaży, odwiedzimy idylliczne wysepki, zachwycimy się soczyście zielonymi równinami nad majestatycznymi rzekami Amazonką i Orinoko czy przemierzymy niekończącą się sawannę poprzecinaną górami stołowymi („tepuyes”). Oprócz tego możemy tutaj choćby zjechać na linie z najwyższego wodospadu na świecie, pojeździć konno po Andach, eksplorować tajemnicze jaskinie, wybrać się na trekking i nurkowanie, spróbować swoich sił w kite- i windsurfingu, polatać na paralotni albo skoczyć ze spadochronem z mostu, wieżowca lub urwiska (BASE jumping). Jedynym ograniczeniem w tym kolorowym królestwie będzie nasza wyobraźnia. 

Więcej…

Sardynia i Korsyka po dwóch stronach lustra

BEATA GARNCARSKA

<< W basenie Morza Śródziemnego, w odległości ok. 200 km od Europy kontynentalnej, znajdują się dwie niesamowite wyspy, dla których niejeden podróżnik stracił głowę. Mowa o włoskiej Sardynii i francuskiej Korsyce. Pierwsza kusi łagodnymi wzgórzami, zielonymi wiosną, żółciejącymi latem, nadbrzeżnymi lagunami, leniwie płynącymi rzekami oraz górami o zaokrąglonych wierzchołkach. Druga natomiast fascynuje strzelistymi szczytami sięgającymi obłoków i lasami pokrywającymi prawie całą jej powierzchnię niczym peleryna. Choć z pozoru tak różne, obie przez stulecia walczyły o swoją tożsamość, opierając się zakusom kolejnych kolonizatorów. >>

Więcej…