Linie Emirates odświeżyły swoją ofertę alkoholi wysokoprocentowych, wprowadzając szereg marek premium. Alkohole podawane są bezpłatnie we wszystkich klasach i na wszystkich trasach. W ofercie znajdują się m.in. różne gatunki whiskey, koniaki, giny, wódki i likiery smakowe.

Selekcji dokonał wewnętrzny zespół ekspertów, którzy poświęcili dwa lata, współpracując bezpośrednio z producentami, w celu skomponowania nowej oferty. Przewoźnik zaangażował się w długofalową współpracę z najlepszymi markami alkoholi na świecie, dzięki czemu na pokład trafiły wysokogatunkowe trunki, a wśród nich także unikalne propozycje.

W nowym menu Emirates znajduje się ponad 30 nowych rodzajów alkoholi i likierów podawanych we wszystkich klasach rezerwacyjnych. Bogaty asortyment alkoholi wysokoprocentowych uzupełnia ofertę przeszło 80 win i szampanów podawanych codziennie w samolotach przewoźnika.

Chcemy dostarczyć najlepszych wrażeń kulinarnych na pokładzie. Dotyczy to zarówno dań, jak i win oraz naszej nowej oferty alkoholi wysokoprocentowych. Poświęciliśmy dużo czasu na rozwój współpracy z najlepszymi producentami alkoholi na świecie, prześledzenie światowych trendów i udoskonalenie serwisu na pokładzie, aby w jak najlepszy sposób zaprezentować trunki dostępne w naszej ofercie – powiedział Joost Heymeijer, Senior Vice President, Catering Emirates.

W nowej karcie alkoholi znajdują się zarówno marki niszowe, rzemieślnicze, jak i cieszące się powszechną popularnością trunki, takie jak koniaki Hennessy dostępne we wszystkich klasach czy ekskluzywny koniak Hennessy Paradis w klasie pierwszej, a na wybranych trasach także ograniczona czasowo oferta w postaci niezwykle rzadkiego koniaku Hennessy Paradis Impérial. Inauguracja nowego menu odbyła się przy okazji wyjątkowej degustacji koniaku w salonie pokładowym samolotu A380 Emirates podczas lotu do Paryża w zeszłym miesiącu. Pierwsza tego rodzaju sesja degustacyjna w przestworzach przebiegała pod okiem Alfreda Tesserona, właściciela i prezesa Tesseron Cognac. Tesseron Lot 29 XO to niszowy, rzemieślniczy koniak, który zdobył 100 punktów w rankingu słynnego krytyka win Roberta Parkera, i marka o wielowiekowej tradycji, która wciąż pozostaje w rodzinnych rękach. Materiał wideo z degustacji można obejrzeć tutaj.

Wśród innych marek alkoholi serwowanych w klasie pierwszej warto wymienić Dalmore King Alexander III, jedyną na świecie szkocką whisky single malt, do stworzenia której wykorzystano sześć różnych typów beczek, luksusową wódkę Belvedere, szkocką whisky Johnnie Walker Blue Label czy wysokogatunkowy rum Ron Zacapa Centenario XO z Gwatemali.

W klasie biznes i w słynnym salonie pokładowym A380 pasażerowie mogą spróbować m.in. piętnastoletniej szkockiej whisky single malt Glenfiddich Solera Reserve, małoseryjnego bourbonu Woofford Reserve Distiller’s Select czy ginu rzemieślniczego Sipsmith.

Wśród alkoholi dostępnych w klasie ekonomicznej znajdują się szkocka whisky Dewar’s White Label, gin Beefeater, wódka Russian Standard Original, whiskey Jack Daniel’s czy najczęściej nagradzany rum na świecie Bacardi Carta Blanca.

Ponadto linie Emirates serwują trunki regionalne, takie jak Amarula, kremowy likier owocowy dostępny we wszystkich klasach. Likier ten powstaje z owoców maruli, drzewa dziko rosnącego w Afryce Południowej. Owoce poddawane są fermentacji, po czym uzyskane w ten sposób „wino” z maruli jest destylowane, a następnie dojrzewa w beczkach z francuskiego dębu przez co najmniej dwa lata.

W związku z wprowadzeniem nowej oferty alkoholi linie Emirates odświeżyły również swoje menu koktajli, dodając Negroni, Old Fashioned i Aperol Spritz przy zachowaniu najpopularniejszych pozycji, takich jak Krwawa Mary, Mojito czy Kir Royal.

W klasie ekonomicznej Emirates najczęściej zamawianym alkoholem jest whiskey Jack Daniel’s. Z kolei w klasie biznes króluje gin Sipsmith, a w pierwszej – whisky Chivas Royal Salute dojrzewająca przez 21 lat.

Najciekawsze pomysły na Majówkę

Już w marcu zaczynamy zastanawiać się, jak, a przede wszystkim, gdzie spędzimy Majówkę. W tym roku 1 maja wypada we wtorek, dodając do tego dwa weekendy plus 3 dni urlopu – szykuje się aż niemal 10 dni wypoczynku!  Czytaj więcej >

Najlepsze wiosenne wyjazdy typu city break

City break to alternatywna opcja dla tych wszystkich, którzy nie mają czasu wybrać się na dłuższy wypoczynek. Obejmuje ona wyjazdy weekendowe do najciekawszych miejsc w Europie. Krótkoterminowa wycieczka pozwala na wypoczynek oraz zapoznanie się z kulturą i kuchnią danego regionu.  Czytaj więcej >

Najlepsze miejsca na wielkanocne wyjazdy

Budapest Vajdahunyad-Burg

Coraz więcej osób rezygnuje z tradycyjnej formy spędzania świąt Wielkiej Nocy, decydując się spędzić je poza domem – to dobry czas, aby pobyć z najbliższymi w miłej scenerii.

Czytaj Więcej >>

Najlepsze miejsca na wiosenne wycieczki

toskaniaWiosna to doskonała pora, aby spędzić urlop za granicą. Przemęczeni pracą i niekończącą się zimą marzymy o nastaniu słonecznej wiosny. Warto więc wyjść jej naprzeciw.

Czytaj Więcej >>

Artykuły wybrane losowo

Cztery zachwycające światy Ekwadoru

 

MICHAŁ DOMAŃSKI

 

Ekwador jest najmniejszym krajem andyjskim (o powierzchni 256 370 km2), który tworzą cztery regiony – Amazonia, góry (sierra), wybrzeże (costa) i słynne Wyspy Galápagos. Każdy z nich to zupełnie odmienny świat. Dzięki temu Ekwador może się poszczycić ogromną bioróżnorodnością. Nic więc dziwnego, że mówi się o nim jako „Ameryce Południowej w pigułce”. Tylko tutaj możemy poznać cztery zachwycające światy, z których jeden jest piękniejszy od drugiego…

Więcej…

Czarująca różnorodność Indonezji

opracował

MICHAŁ DOMAŃSKI

Indonezja jest największym na świecie krajem wyspiarskim, który oferuje turystom z Polski moc atrakcji, m.in. słońce zimą, malownicze egzotyczne plaże, górskie trekkingi, wyprawy w głąb dziewiczej dżungli oraz wręcz wymarzone miejsca do uprawiania surfingu, raftingu, kanioningu, wędkarstwa morskiego, żeglarstwa, snorkelingu czy nurkowania. Można tu podziwiać cenne zabytki, delektować się wyśmienitą i różnorodną kuchnią oraz odkrywać wspaniałe kultury wyróżniające się kolorowymi strojami ludowymi, tradycyjnymi tańcami, oryginalnymi wierzeniami, fascynującymi świętami i tajemniczymi zwyczajami. Jest tu tak dużo do zobaczenia i przeżycia, że nawet jeśli będziemy wracać do Indonezji wiele razy, to nie grozi nam nuda. To doskonały kierunek turystyczny, idealny na udane wakacje nie tylko dla miłośników przygód i prawdziwych odkrywców, ale także dla rodzin z dziećmi, zakochanych par, nowożeńców oraz amatorów luksusowych hoteli SPA & Wellness. Specjalnie dla Państwa poprosiliśmy kilka osób, które znają dość dobrze Indonezję, o krótkie wypowiedzi na temat – ich zdaniem – najbardziej fascynujących i zniewalających miejsc w tym niezmiernie interesującym, olbrzymim i różnorodnym kraju, leżącym na ponad 17 tys. wysp. Zapraszamy więc teraz w magiczną podróż po niepowtarzalnym regionie świata stanowiącym pomost pomiędzy dwoma kontynentami – Azją i Australią…

Więcej…

Indie – szlakiem pałaców, plaż i ajurwedy

PAWEŁ SKAWIŃSKI

 

Podróż zachodnim wybrzeżem Indii to wyprawa przez usiane pałacami pustynie Radżastanu i rajskie plaże Goa, dawnej kolonii portugalskiej, aż po pełną przypraw i dzikiej przyrody Keralę – ojczyznę ajurwedy, prastarej medycyny hinduskiej.

 

Hanwant Singh (1923–1952), maharadża Dźodhpuru (Jodhpuru), wyciągnął pistolet kalibru 22 i wymierzył w indyjskiego urzędnika. – Odmawiam przyjęcia twojego dyktatu! – młody, rozpuszczony, gnuśny i obrzydliwie bogaty władca, którego ulubioną rozrywką były gra w polo, polowania na stepówki i sztuczki magiczne, właśnie zdał sobie sprawę, że oddał władzę nad swoim królestwem. W 1947 r. Singh podpisał akces pustynnego Dźodhpuru do Unii Indyjskiej (przekształconej w 1950 r. w obecną Republikę Indii) – w ten sposób jego ziemie stały się częścią dzisiejszego stanu Radżastan. Co prawda maharadża mógł zachować swój bajeczny majątek, jeździć limuzynami o czerwonych, królewskich tablicach rejestracyjnych, ale upokarzający sposób zawarcia traktatu obudził w nim ducha przodków – wojowniczych i dumnych Radźputów.

Więcej…