Mówi się „Co kraj to obyczaj” i wiele w tym prawdy, bowiem każde państwo na tle innych wyróżnia niepowtarzalna kultura, tradycje czy obyczaje. Doskonale odzwierciedla się to również w kuchni – w danym zakątku świata smakuje ona zupełnie inaczej. Niepowtarzalne aromaty i smaki to bogactwo, z którego można czerpać inspiracje do tworzenia własnych wariacji smakowych. Poza wyszukanymi daniami głównymi, równie ciekawe okazują się wypieki – i to te wytrawne. Podbijają kubki smakowe wszystkich miłośników nieoczywistych przekąsek. Większość z nich można samodzielnie przygotować w domu. 

Wytrawne wypieki cieszą się równie wielką popularnością co te słodkie. Doskonale smakują na zimno, jak i na gorąco. Z powodzeniem mogą zastąpić danie obiadowe, najczęściej jednak stanowią świetną propozycję na przekąskę czy lunch. Są również nieodłączną częścią niejednej domówki. Kultowe, regionalne pieczywa tj. pita, piada czy puri podawane są w różnych wariantach smakowych, dzięki czemu stały się popularne i lubiane na całym świecie. W czym tkwi ich fenomen? Jak warto je przyrządzić? 

 

Gruziński chleb puri – świetny dodatek do gulaszy czy hummusu

Gruzja to jeden z niewielu krajów na świecie, gdzie wypieka się pieczywo w tradycyjny sposób, w glinianych piecach tone. W celu uzyskania wyjątkowego smaku, pieczywo wyrabia się ręcznie, bez polepszaczy, zgodnie z gruzińską tradycją. – Wyjątkowy smak, chrupkość z zewnątrz i miękkość w środku chlebka puri to nie tylko zasługa prostych, naturalnych składników, ale przede wszystkim gruzińskiego pieca tone. Cały proces wypiekania wymaga nie tylko doświadczenia, ale i nie lada precyzji ze strony piekarza. W naszej piekarni ręcznie wyrabiamy pieczywo na bieżąco, na oczach Klientów, dzięki czemu ma się pewność, że zawsze będzie świeże i ciepłe – tłumaczy Marcin Kozerawski, właściciel sieci piekarni gruzińsko-ormiańskich Batumi. Chlebek puri ma owalny kształt, jest chrupiący, miękki w środku i łatwy do rwania palcami. Świetnie smakuje samodzielnie z masłem czy serem, sprawdzi się również idealnie jako dodatek do gulaszy czy hummusu. Moda na gruzińskie pieczywo podbiła różne zakątki świata, w tym Polskę – do gruzińskich piekarni ustawiają się tłumy klientów, chcących skosztować naturalnych wypieków bez konserwantów. 

 

Grecka pita – nie tylko do gyrosa

Chlebek pita to charakterystyczne puchate placki z dużą kieszonką do napełniania, ale i miękkie płaskie chlebki. Bez wątpienia jest to jedna z najpopularniejszych przekąsek w Grecji. Podawane są tam w tradycyjnej formie z kawałkami opieczonego, wcześniej zamarynowanego mięsa wraz z licznymi dodatkami i sosem tzatziki. Nierzadko serwuje się je również z frytkami. Pierwsze tego typu przysmaki zaczęły pojawiać się w Grecji w latach 20. XIX w. Podawali je wówczas imigranci z Konstantynopola i Smyrny. Ich smak okazał się tak wyjątkowy, że szybko zyskał na popularności w innych częściach kraju, a później i na całym świecie. Nic w tym dziwnego, to danie nie tylko smaczne, ale i niezwykle sycące. Obecnie, wykorzystywane jest także do wyszukanych kanapek z warzywami i serami. Grecką pitę z powodzeniem można przygotować w domowym zaciszu. Wystarczy ciepłe mleko i woda oraz cukier, sól, drożdże, oliwa i mąka. Składniki należy połączyć ze sobą i wyrobić tak, aby ciasto było miękkie i sprężyste. Następnie uformować z niego kulę, włożyć do posmarowanej oliwą miski i czekać do wyrośnięcia. Na koniec formować niewielkie spłaszczone placki i piec je 10-15 minut w piekarniku o temp. 200 stopni. Jeśli brak nam czasu na samodzielne przygotowanie chlebków, są one dostępne obecnie w niemal każdym sklepie. Pozostaje tylko dobranie ulubionych dodatków – i gotowe!

 

Włoska piada – nowa propozycja na kanapkę

Chyba trudno znaleźć osobę, która nie jest zwolennikiem włoskiej kuchni. Jest nie tylko smaczna, ale i lekkostrawna. We Włoszech bardzo popularne są piadinerie, czyli miejsca serwujące piady na milion sposobów. Piada czy tez piadina to włoski, kruchy, cienki placek na bazie mąki pszennej. Podawany jest najczęściej w formie kanapki z różnymi dodatkami. Świetnie smakuje z kurczakiem albo z mozzarellą, szynką, szpinakiem i rucolą. Ze względu na prostotę tego pieczywa, można je również samodzielnie przygotować. Jak do większości chlebów, w przypadku piady potrzebna będzie woda, mąka, oliwa z oliwek, sól i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki należy połączyć i wyrobić ręcznie. Podzielić na części i rozwałkować na cienkie placki. Następnie kłaść na suchą patelnie i podpiekać z dwóch stron. 

 

Obecnie, ze względu na ogólnodostępność różnorodnych składników i przypraw każdy ma możliwość skosztować przysmaków niemal z całego świata, a nawet przygotować je według własnego pomysłu. Są one nie tylko dobrą propozycją na przekąskę czy lunch, ale także świetnie sprawdzą się przy okazji spotkania z przyjaciółmi. 

 

 

 

WYSPA LEMURÓW W KSIĄŻKACH I NA EKRANIE

res ce6e14cda0c035730e33af104daae860 full

Bez wątpienia najbardziej znanym polskim autorem piszącym o Madagaskarze jest Arkady Fiedler (1894–1985), pisarz, przyrodnik, podróżnik i porucznik Wojska Polskiego

Czytaj Więcej >>

KAZACHSTAN JAKO CEL TURYSTYKI BIZNESOWEJ

Expo 2017  Nur Alem  Pavilion

 W 2017 r. w Astanie (dzisiejszym Nursułtanie) odbyła się prestiżowa wystawa EXPO, która przyciągnęła gości z całego świata. Stolicę Kazachstanu wybrano nie bez powodu – to obecnie jedno z ciekawszych miejsc do organizowania wydarzeń branżowych, targów, konferencji, kongresów, spotkań firmowych czy wyjazdów integracyjno-motywacyjnych.

 Czytaj Więcej >>

MADERA – ŚLADAMI RONALDA

CR7 Cristiano Ronaldo Mural Madeira by Richard Wilson - richardwilsonartwork

Portugalska wyspa Madera, mimo swojego małego rozmiaru (741 km² powierzchni i ok. 270 tys. mieszkańców), zapisała się na turystycznej, kulinarnej i sportowej mapie naszego globu. Czytaj więcej >

FESTIWAL KWIATÓW NA MADERZE

IMG 1805

Madera jest wspaniałym celem podróży o każdej porze roku, ale to zazwyczaj ostatnie dni kwietnia i maj stanowią wyjątkowy czas na tej wyspie. To wtedy zwykle odbywa się na niej jedno z najpiękniejszych wydarzeń kulturalnych całego archipelagu – Festiwal Kwiatów (Festa da Flor de Madeira).  Czytaj więcej >

Artykuły wybrane losowo

Australia – świat do góry nogami

LIDIA MIKOŁAJEWSKA

 

<< Gdy w 2006 r. hinduski reżyser Harry Baweja kręcił sceny do filmu „Love Story 2050”, przyznał w wywiadzie, że południe Australii stanowi znakomity plener zdjęciowy do jego obrazu. Właśnie tu znalazł wszystko to, czego potrzebował: wielkie miasto i małe miasteczko, czerwoną pustynię i słone jezioro, a nawet piękną wyspę. A to przecież jedynie część tego, co ma nam do zaoferowania ten najmniejszy i najbardziej odmienny kontynent świata. Witajcie po drugiej stronie globu! >>

FOT. TOURISM AUSTRALIA IMAGE GALLERY

Dwunastu Apostołów - wapienne kolumny w Parku Narodowym Port Cambell

 

Trzeba przyznać, że w Australii jest coś urzekającego i fascynującego. To prawdziwie filmowy kraj – ogromne i dzikie przestrzenie, ciągnące się po horyzont drogi i bezdroża, piaszczyste plaże i lasy deszczowe, nasłonecznione stoki i pastwiska czy wypalone pustynie… Na dodatek tylko tu ewolucja ssaków przebiegła inaczej niż na całej planecie, dzięki czemu rozwinęły się i przetrwały do naszych czasów gatunki stekowców i torbaczy – dziobaki, kolczatki, wombaty, koale czy kangury.

Więcej…

Moc przygód w słonecznej Słowenii

MICHAŁ DOMAŃSKI

 

Słowenia nazywana jest Europą w miniaturze, ponieważ można tu spotkać praktycznie każdy rodzaj krajobrazu – wysokie, ośnieżone zimą szczyty Alp Julijskich, rozległe równiny, bujne lasy, rwące górskie rzeki, malownicze winnice, lecznicze wody termalne, sympatyczne kurorty nad Adriatykiem czy zabytkowe miasta i urocze zamki (na czele ze słynnym średniowiecznym Predjamskim gradem). W tym małym państwie znajdziemy również rozbudowaną bazę hotelową, nowoczesną infrastrukturę narciarską i pyszną kuchnię. Magnesem przyciągającym do niego zagranicznych turystów (w tym coraz więcej Polaków) są unikalne cuda przyrody – wspaniałe zjawiska krasowe, bajkowy podziemny świat (jaskinia Postojna i Jaskinie Szkocjańskie) czy zniewalające jeziora (Bled i Bohinj). Słowenia to także wymarzony kierunek (przez okrągły rok!) dla miłośników aktywnego wypoczynku: narciarstwa (zarówno biegowego, jak i zjazdowego), snowboardingu, wspinaczki sportowej (Osp), jazdy konnej (Lipica), raftingu i kanioningu (śliczna szmaragdowo-zielona Socza), wędkarstwa (tutejsze alpejskie rzeki obfitują w pstrągi), żeglarstwa, golfa, kolarstwa górskiego, pływania (w ciepłym Morzu Adriatyckim lub olbrzymich aquaparkach z licznymi basenami) czy podwodnych przygód (doskonałe miejsca nurkowe na wybrzeżu między Piranem a Strunjanem albo niezmiernie głębokie Divje Jezero, czyli „Dzikie Jezioro”, koło Idriji). Nic więc dziwnego, że o tym maleńkim kraju, zapewniającym dużą dawkę adrenaliny, mówi się, że leży po słonecznej stronie Alp.  

Więcej…

Przepis na karaibski koktajl

MARCIN WESOŁY

<< Karaiby przypominają barwny i ożywczy koktajl, którego poszczególne składniki rozpoznaje się stopniowo, łyk po łyku, choć wymieszane razem znakomicie się dopełniają. Kto raz go spróbuje, nigdy nie zapomni jego wyjątkowego smaku, przywodzącego na myśl słoneczne poranki, skwarne popołudnia oraz przynoszące orzeźwiającą ulgę wieczory. Żadna jego ilość nie zaspokoi jednak potem naszego pragnienia, wciąż wzrastającego już od pierwszej kropli. >>

Więcej…